Speelgoed en Carnavalsmuseum op Stelten

We verwelkomen u graag in ons moderne museum vol speelgoed uit vroeger tijden. Via de speelgoedkast komt u in zes zalen. Eén daarvan is het carnavalsmuseum dat u voert langs de geschiedenis van het carnaval in Oosterhout. De zaal naast de ingang, onze zevende zaal, gebruiken we voor steeds weer een andere bijzondere expositie.

In het Poppenparadijs kunnen alle lades en kasten open. Bij Stoer Speelgoed kunnen de spectaculaire Meccano bouwwerken en de houtfabriek in beweging gezet worden. In de zaal De Voorstelling Begint kunt u in het theatertje plaatsnemen voor een verrassende toverlantaarnvoorstelling. En in het carnavalsmuseum tenslotte kan een virtuele wagen gebouwd worden die in de optocht meerijdt.

Neem een fotospeurtocht mee of leen het boekwerkje met informatie over bijzondere stukken uit de collectie.

Brabants Museum Oud

Oosterhout: een dorpje in de Noord-Brabantse provincie. Een dorpje met een rijke geschiedenis tussen 1900 en 1950. Maar wat weten we nou écht van die geschiedenis af?

In het Brabants Museum Oud Oosterhout kom je hier van alles over te weten. Het museum neemt je mee naar de vorige eeuw. Ervaar hoe Oosterhout er vroeger uit zag of leer hoe de mensen er toen leefde.

Drie gedeeltes

Het museum is opgedeeld in drie verschillende gedeeltes. In ieder gedeelte is iets anders te beleven. Van een miniatuurpark tot een binnenmuseum. Dit maakt een uitstapje naar het Brabants Museum Oud Oosterhout in elk seizoen gunstig.

Van een klein kerkje tot fabrieken, boerderijen en andere huisjes. In een parkje in het Brabants Museum Oud Oosterhout is de stad precies nagebouwd, maar dan in het klein. Aan de hand van 270 verschillende miniaturen krijg je als bezoeker een goed beeld van het dorp rond de 20e eeuw. Het klopt tot in de details. Van de dakgoten tot het haantje op de kerk. Zelfs de inrichtingen van de etalages kloppen! De op schaal nagebouwde gebouwen, gebouwd op een schaal van 1 tot 20, zijn door verschillende vrijwilligers met de hand gemaakt. Een echt priegelwerk. De miniaturen zijn te bewonderen van april t/m oktober. In de wintermaanden worden de miniaturen opgeslagen en onderhouden.

Als je daar nog niet van onder de indruk bent, of mocht het weer misschien niet in je voordeel zijn, dan laat de rest van het museum je zeker versteld staan. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Vlaamse Schuur, een oorspronkelijke schuur uit 1739. Binnen leer je alles over oude ambachten, zoals houtbewerking, schoenmakerij, de smederij en nog veel meer.

In het Binnenmuseum wordt je echter pas écht ondergedompeld in het leven van begin 1900. Baan je een weg door verschillende ruimtes, met ieder een ander thema. Neem een kijkje in de authentieke drukkerij of verken hoe een school er in die tijd uitzag.

Voor jong en oud

Het Brabants Museum Oud Oosterhout is een echt museum voor het hele gezin. Naast deze drie gedeeltes en een expositieruimte, worden er namelijk ook genoeg activiteiten voor kinderen georganiseerd. Van speurtochten tot Oud-Hollandse spelen, zoals steltlopen, vier op een rij en hoepelen. Een echt museum voor jong en oud.

Na een lange dag kan je heerlijk genieten van een kopje warme thee of koffie. Of sluit de dag af met een Oosterhoutse kaneelstok, of ander snoepgoed, in het snoepwinkeltje. Bekijk de website voor meer informatie.

De Warande

Recreatieoord De Warande, voorheen alleen een buitenbad, is sinds 2015 een begrip in Gemeente Oosterhout. Met drie verschillende zwembaden kan Sportbedrijf Oosterhout verschillende doelgroepen onderbrengen onder hetzelfde dak.

Zo is er in het 50m sport bad een wereldrecord gezwommen door Maarten van der Weijden, maar is er op ditzelfde moment ook een zeester-diploma behaald tijdens het babyzwemmen in het doel groepen bad.

Sportbedrijf Oosterhout probeert zwemmen voor iedereen toegankelijk te maken, dit wordt momenteel gedaan met de volgende zwembaden: 50 meter sportbad, 25 meter instructiebad, 15 meter doelgroepbad.

Gibbonsport

BUITENSPORT & SURVIVAL
Wij bieden uitdagende groepsactiviteiten aan op het buitenterrein van Recreatieoord de Warande, zoals: boogschieten, vlotvaren, klimactiviteiten en samenwerkingsopdrachten. Bekijk onze veel gekozen activiteiten: Escape Island, FAT-biken, Archerytag en Team Games.

COMPETITIEVE CHALLENGES
GibbonSport combineert populaire activiteiten tot gevarieerde en uitdagende Challenge-programma’s. De Challenges zijn competitief, gericht op samenwerken en plezier beleven en zijn toegankelijk voor iedereen. Bekijk de verschillende Challenges en raadpleeg de activiteiten voor meer informatie en foto’s.

HEERLIJKE DAG, INCL. ZWEMMEN
Ga de hele dag op stap! Combineer het actieve programma met koffie, lunch of bbq in Café de Warande. En alle programma’s en tarieven zijn altijd inclusief vrij zwemmen!

Sint Jansbasiliek

De katholieke Sint Jansbasiliek op de Markt in Oosterhout is een in oorsprong drie beukige gotische kruiskerk uit de tweede helft van de 15de eeuw (±1475), met aan weerszijden een tweede zijbeuk uit 1882.

De huidige toren dateert uit de 16de eeuw. De kerk is gebouwd op de resten van een veel oudere tufstenen kerk die waarschijnlijk is opgetrokken tussen 1000 en 1100. Uit opgravingen is bekend dat er in 1277 al een romaans driebeukig kerkje stond. Rond 1473 begon met de vervanging van dit kerkje door een kerk in gotische stijl. In 1493 was de kerk voltooid. Aan de toren werd gebouwd van 1519 tot 1552. Deze was geïnspireerd door de toren van de Grote Kerk van Breda maar is nooit voltooid. In latere eeuwen is de kerk diverse malen verbouwd. In 1921 werd naast de toren een Heilig Hartbeeld geplaatst.

Protestantisme en teruggave

Hoewel de overgrote meerderheid van de Oosterhoutse bevolking tijdens de Tachtigjarige Oorlog rooms-katholiek bleef, kwam de Sint-Janskerk na de Vrede van Münster in 1648 in protestantse handen. In 1809 kwam de kerk door een besluit van Lodewijk Napoleon terug in katholieke handen. Voorwaarde was dat de katholieken 7.000 gulden betaalden als bijdrage voor een nieuw protestants kerkgebouw aan de Rulstraat.

 Bakkerij museum

Midden in het Brabantse Oosterhout vindt u het Bakkerij Museum. Tussen de speculaasplanken, taartvormen, marsepein- en suikervormen bieden wij activiteiten en arrangementen. De geur van versgebakken broodjes en koek komt u tegemoet. voor:

kinderparty’s,

klasse- en schoolfeesten,

personeelsuitstapjes,

familiedagen,

andere groepsaangelegenheden.

(groepen tot circa 50 personen, op alle dagen op afspraak)

In een nostalgische omgeving kunt u creatief aan de slag, u bakt uw eigen koekjes en/of broodjes.

Tijdens de activiteit vinden we een moment voor koffie/thee/fris en een lekkernij.

Moya young art

Met trots presenteert MOYA de tentoonstelling POWER ON. De tweede expositie na de opening in juni 2021. MOYA is de plek onder de Nederlandse rivieren, waar kunst is om wat kunst is; communicatie en visies delen door beeldende taal, ongeacht afkomst, voorkeur en politieke identiteit. Een taal die universeel is en de kracht heeft om door te werken in ieders verbeeldingswereld. MOYA is gestart in een periode waar veel flexibiliteit van de maatschappij wordt gevraagd en waarbij, in plaats van de opkomende polarisatie, een wij-gevoel heel essentieel is.

POWER ON is een experience door de werelden van verschillende makers, waarbij de onderwerpen uiteenlopen van liefde hebben voor tot aan lak hebben aan dezelfde wereld. Onderwerpen die tijdloos zijn en daardoor ook altijd ertoe doen.

In de huidige context van onze samenleving waarin COVID19, global warming, inclusie en overconsumptie belangrijke rollen spelen en zorgen voor een ongekende multi-deling, brengt POWER ON niet alleen letterlijk verlichting in deze donkere dagen, het brengt op een positieve wijze verschillende zienswijzen samen. Het laat zien dat deze in harmonie naast en met elkaar een sterk geheel vormen. Soms mag en moet het schuren, maar dingen mogen ook nog steeds als gewoon prettig ervaren worden.

Objecten van Hans van Bentem, Adalbert Gans, Robbert de Goede, Lisanne van Hoogerwerf, Richard Hutten, Geert Koevoets, Joep van Lieshout, Daniel Martin, Jan van Munster, Thomas Nowotny, Martin & Inge Riebeek, Thier&vanDaalen, Arnout Visser, APVIS en Tom Woestenborgh vormen samen POWER ON!

katjeskelder

ontdek de gastvrijheid en gezelligheid van Brabant op Vakantiepark De Katjeskelder! Het gemoedelijke, kindvriendelijke vakantiepark is gelegen tussen Oosterhout en Breda en bevindt zich middenin het prachtige natuurgebied De Vrachelse Heide.

Hier heb je een ruime keuze uit accommodaties voor diverse gezelschappen. Van kindvriendelijke bungalow tot kampeerplaats: wat je ook kiest, je beleeft gegarandeerd een onvergetelijke vakantie middenin de natuur.

Voor zowel jong als oud is er genoeg te doen op Vakantiepark De Katjeskelder. Kom lekker spetteren in ons zwembad, maak kennis met mascotte Koos of neem het tegen elkaar op tijdens een potje minigolf.

Ook in de prachtige omgeving zijn er genoeg mogelijkheden voor een leuk dagje uit. Kom daarom genieten van de Brabantse gastvrijheid op Vakantiepark De Katjeskelder!

Facaliteiten

In verband met onderhoudswerkzaamheden is het zwembad op De Katjeskelder gesloten vanaf maandag 29 november 2021 tot en met vrijdag 3 december 2021.
Op Vakantiepark De Katjeskelder vind je fantastische faciliteiten in verscheidene categorieën, waardoor je verblijf nog leuker wordt. Tijdens je verblijf heb je gratis toegang tot het overdekte zwembad Tropikat en kun je deelnemen aan allerlei sport- en animatie activiteiten. Het animatieteam zorgt er tijdens je vakantie voor dat ook de kinderen volop genieten. Daarnaast kunnen ze zich natuurlijk ook lekker uitleven in de speeltuin, springen op de trampoline of een potje voetballen op de sport- en speelvelden. In ons eetcafé en in het à la carte restaurant kun je genieten van een heerlijke lunch of diner in Bourgondische sfeer. Ontdek snel zelf alle faciliteiten tijdens een verblijf op Vakantiepark De Katjeskelder!

Golfbaan

De Oosterhoutse is een actieve en gastvrije verenigingsbaan. Voel je welkom op onze volgroeide 18 holes of de beste par 3 baan* van Nederland. Geniet op ons fraaie terras met uitzicht op de baan van de mooie gerechten die onze Brabantse chefkok met zijn team voor jou en jouw gezelschap klaarmaakt.
De pro’s van de Golf Academy helpen je graag om jouw spel beter te maken. Met lessen op maat.Veel leden zijn trots op hun vereniging. Zij vinden het leuk om de prachtige en goed onderhouden banen te delen met gastspelers. Medewerkers en vrijwilligers doen hun best om bezoekers zich thuis te laten voelen.Je ziet pas echt hoe mooi een hole is, als je af en toe achterom kijkt. Geniet van de fraaie doorkijkjes, het parkachtige landschap en de mooi aangelegde waterpartijen. De holes zijn niet persé makkelijk. Je zult veel stokken uit je tas nodig hebben om de soms lange afstanden en hindernissen te overbruggen.

Stichting Milleu en educatie (de Mek)

Het MEK is zo’n 1,4 hectare groot. Op het terrein vind je alle dieren die je op een kinderboerderij kunt verwachten. Bij de meeste dieren is het mogelijk om in het verblijf te komen. Zo kun je de dieren van dichtbij zien, voelen en ruiken. Een leuke ervaring voor jong en oud! Naast de dieren vind je er ook een kruidentuin en een heemtuin. Speciaal voor onze jongere bezoekers is er een doolhof en een kabouterbos. De Vrienden van het Mek zijn continue bezig onze mooie Kinderboerderij op te knappen en verbeteren. Ze kunnen daar uw hulp heel goed bij gebruiken in de vorm van materiaal en handige handjes, maar ook een financiële bijdrage is van harte welkom. De stichting werft sponsoren om met hun steun het MEK weer een upgrade te geven en up-to-date te houden. Onze dieren voeren, water bijvullen, de stal uitmesten, weides schoonmaken en uiteraard het vertroetelen van de dieren, horen bij de taken. Heb je doordeweeks of in het weekend tijd over, meld je dan aan! Onze dieren zullen je dankbaar zijn.